Takaisin MTK-Pohjois-Karjalan kevätkokouksen kannanotto

Ajankohtaista

MTK-Pohjois-Karjalan kevätkokouksen kannanotto

05.04.2023

Itä-Suomen maatalous ei kestä lisäleikkauksia hallitusohjelmassa

Itä- ja Pohjois-Suomen kotieläintalous kärsii huomattavia menetyksiä CAP27 strategian toimeenpanon yhteydessä. Vaikean kustannuskriisin kourissa sinnittelevät kotieläintilat ovat menettämässä tukiratkaisun myötä 3–4 kuukauden maataloustulon.  LFA:n kotieläinkorotuksen leikkausta ei pystytä kompensoimaan muilla tukitoimilla, kuten ennakkoon lupailtiin. Kotieläintuotanto vastaa edelleen 75 % maatalouden markkinatuotoista Itä-Suomessa ja sitä on mahdotonta korvata muilla tuotantomuodoilla lyhyellä aikavälillä.

Valtionvarainministeriön ennen vaaleja ulostuoma leikkauslista kohdentaisi säästöt maatalouden osalta erityisesti pohjoiseen tukeen, joka on suurin kansallisista maataloustukimuodoista. Mikäli tämä uhkakuva toteutuu, joutuvat Itä-Suomen kotieläintilat yhtä aikaa 3-leikkurin kouriin. Edelleen jatkuva kustannuskriisi, CAP27 heikennykset ja hallituksen säästökuuri iskevät samaan aikaan tilojen talouteen, joka on jo entuudestaan kriittisellä tasolla.

Parlamentaarinen maatalouden arviointiryhmä totesi loppuraportissaan, että tuottajien asemaa elintarvikeketjussa on vahvistettava ja ruuan huoltovarmuus ja alkutuotannon toimintaedellytykset pitkällä aikavälillä on turvattava. On tärkeää, että tämä linjaus koskee maataloustuotantoa myös Itä-Suomessa. Ilman elinvoimaista maataloutta, on vaikeaa pitää yllä elinvoimaista maaseutua, huoltovarmuutta ja maanpuolustusta.

Juuri valitut kansanedustajat puolueeseen katsomatta ovat paljon vartioina hallitusohjelmaneuvotteluissa.  Itäsuomalaiset viljelijät haluavat tehdä osansa kestävän kotimaisen ruokaketjun kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi myös tulevaisuudessa.  Lisäleikkauksilla ei saa romahduttaa alueen maataloutta, joka sinnittelee jo historiallisen hankalassa taloustilanteessa.  Me emme voi vaatia myöskään EU:ta säilyttämään ruuantuotantoa koko EU:n alueella, jos me kansallisilla päätöksillä tuhoamme sen Itä-Suomesta.

Juhlapuheiden aika on nyt ohitse, tarvitsemme tekoja ja lujaa maata päätösten pohjaksi kotimaisen ruokaketjun turvaksi koko Suomessa!

 

Lisätiedot:
Kalle Myllynen, puheenjohtaja, 0505377801, kalle.myllynen@mtk.fi
Jari Rouvinen, toiminnanjohtaja, 0400331566, jari.rouvinen@mtk.fi