null Ruuan tuottajahintakampanja: "Miksi se joka tekee eniten saa vähiten?"

Uutinen

Ruuan tuottajahintakampanja: "Miksi se joka tekee eniten saa vähiten?"

18.11.2021

Pohjoiskarjalaiset viljelijät protestoivat myymällä ruokaa tuottajahintaan 17.11. Joensuun torilla - maatilojen talouskriisi tulee huomioida elintarvikemarkkinoilla

MTK-Pohjois-Karjala järjestää mielenilmauksen maatalouden talouskriisin vuoksi Joensuun torilla 17.11. klo 11 alkaen. Viljelijät protestoivat heikkoa asemaansa elintarvikemarkkinoilla myymällä jauhelihakeittoa tuottajahinnalla. MTK:n Kantar TNS Agrilla teettämän tuoreen kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista olisi valmis maksamaan ruuastaan enemmän, jos hinnankorotus kanavoituisi suoraan viljelijälle.

Maatalous on ajautunut syöksykierteeseen syksyn aikana. Maatalouden tuotantopanosten, kuten lannoitteiden, rehujen ja energian, hinnat ovat tänä vuonna nousseet nopeasti ja ennalta-arvaamattomasti samalla kun kesän kuivuus on pienentänyt satoa. Viljelijän taloudellinen ja henkinen kestokyky on äärimmillään.

Tilojen mahdollisuudet vastata kustannusten räjähdysmäiseen nousuun ovat todella pienet, koska alhaiset tuottajahinnat ovat syöneet kannattavuutta jo yli kymmenen vuotta. Monilta tiloilta rahat ovat todella vähissä ja
kysymys ei enää ole vain tilojen selviytymisestä, vaan koko suomalaisen ruokaketjun tulevaisuudesta, toteaa MTK Pohjois-Karjalan Pj. Jouni Mäkisalo

Jos ensi kevään kylvöjä ei pystytä tekemään suunnitellusti, ei myöskään jalostukseen saada vuoden päästä riittävästi raaka-ainetta. Ongelma ei kosketa pelkästään Suomea, vaan kysymyksessä sekä EU-tason että globaali haaste.

 

Taustalla vaikuttaa pula energiasta, joka on sysännyt liikkeelle yleisen panostuotteiden hintojen nousun. Jos lannoitteiden hinta on nousut 100 %, niin sitä ei voida kompensoida toimintaa tehostamalla. Tuottajahintaan on saatava kustannusnousua vastaava korotus, tai tuotanto loppuu!

MTK ei käy, eikä saa käydä ruuan hintaneuvotteluja. Ruokajärjestelmämme kohtalo ratkaistaan teollisuuden ja kaupan neuvotteluissa.

Tuottajat tarvitsevat nopeasti lisää rahaa markkinoilta, muutoin tuotantoa on pakko ajaa alas tai vähentää, koska rahoituspuskureita ei juurikaan ole ja lisävelkaa ei tässä tilanteessa kannata ottaa, painottaa Mäkisalo.

Kuluttajilla on mahdollisuus osoittaa viljelijöiden protestissa tukensa tuottajille maksamalla tuotteista halutessaan tuottajahintaa korkeamman, reilumman hinnan.

Tapahtumassa on mahdollista laittaa nimensä adressiin kotimaisen ruuantuotannon puolesta. Tuen voi osoittaa myös peukuttamalla tapahtumasivua ja postauksia somessa tai osallistumalla keskusteluun #reilustikotimaista.

Viljelijät haluaisivat suuremman osan tuloistaan markkinoilta. Laadukkain tuotanto EU-keskitasoa alhaisemmin tuottajahinnoin on kestämätön yhtälö.  Miksi se, joka tekee eniten saa vähiten, viljelijät kysyvät?

Tapahtuma järjestetään ympäri Suomen kaikkiaan 11 paikkakunnalla ympäri Suomen. Lisää tapahtumasta https://www.mtk.fi/-/reilustikotimaista


Osallistu keskusteluun somessa: #reilustikotimaista

Lisätietoa protestista MTK-Pohjois-Karjalan nettisivuilla
https://pohjois-karjala.mtk.fi


Lisätietoja:

Puheenjohtaja      Jouni Mäkisalo puh. 0500 672 866

Toiminnanjohtaja Jari Rouvinen, puh. 0400 331 566